Så gör du för att använda en tablettpress

Tabletter är det bästa sedan skivat bröd. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Med en tablettpress så går det att pressa tabletter som innehåller de ämnen som krävs. Glukosamintabletter är bara en av många varianter.

tablett

En tablettpress passar till flera produkter

Det går att tillverka en rad olika typer av tabletter med en tablettpress och det är mycket vanligt att samma maskin används för flera olika projekt. Då man är klar med glukosamintabletter så kan man fortsätta med en ny produktion av någon form av vitamintablett eller kanske till och med medicin.

De tabletterna håller en egen nivå. På bara tre veckor kan de lindra dina smärtor i lederna. De blir till smörjvätska i lederna. Har alltid varit ett kosttillskott fram till för några år sedan.

Sedan klassades de som medicin. Dessutom minskade man tabletternas styrka. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Det fungerade ett tag sedan var man tillbaka hos läkaren igen. Det ledde till att man fick tabletter på recept istället. Glukosamin finns som pulver i starkare form, men då endast till djur. Rätt åt läkemedelsindustrin.

Maskinen är enkel att hantera och att hålla ren efter att den använts. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Formen är också enkel att hålla ren.

Du kan pressa i olika volymer

Använd den tablettpress som passar de volymer som du ska göra. piller
Det kan ta längre tid.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Med stansen pressas tabletterna samman. Olika former ger olika utseende.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter i timmen. Du hittar tablettpressar via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner har flera huvuden, 4-8-16 och upp till 32 huvuden är vanligt. De enklaste maskinerna har oftast en gemensam motor.
En tumregel är; ju fler huvuden desto fler tabletter.

Klibbmedlet håller ihop tabletten och släppmedlet gör att den släpper från stansen. Vissa ingredienser är lämpliga att göra till tabletter som de är.

Andra ingredienser kan göra att maskinen jammar och fastnar. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De brukar man fylla kapslarna med.

Akaciagummfiber är ett vanligt klibbmedel. Men mest använder man mikrokristallinisk cellulosa. 20 % är en bra blandning.

Magnesiumstearat är ett vanligt släppmedel. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Pulver lägger sig oftast överst i blandningen. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Eller blanda för hand med en stor plastsked och titta på vad man gör.

Börja med att blanda i klibbmedel. Sedan blandar du i släppmedlet. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Om tabletten håller när den tappas i golvet är den klar. En hårdhetsmätare fungerar också.

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt så ska du välja 32 huvuden. Maskinen kan då behöva flödesmedel i tillverkningen. Det kan behövas för pulvret.

Det är vanligt att blanda i lite färg också. Du kan också tillsätta ämnen för hur snabbt du vill att tabletten ska lösas.
Du kan göra eget godis utan problem.

Tänk på hygienen

Tabletter som är medicin får ju inte innehålla några bakterier. Därför är hygienen viktig vid tillverkningen.

Man rengör alltid tablettpressen. Alla ytor måste kontrolleras. Om det gör det så kan man ju få en blandning som är farlig.

Vissa ingredienser kräver att du är extra noggrann. Då följer man procedurer som innefattar hur de som tillverkar tabletterna är klädda.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om du ska använda en tablettpress måste tabletterna hålla. Det är vanligt om du är ovarsam. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Tabletter som har rätt blandning kommer att hålla längre. De håller längre. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då kan du tillverka fler storlekar. Stansens hårdhet kan också ställas in.

Genom att använda maskinen på rätt sätt så skyddas den. Då har du nytta av den i många år framåt.