Känner du igen Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

läskedrycker

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det går lika bra med läskkocentrat. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Du får välja. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Öka och minska mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Det smakar mycket

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Först är sockret reducerat med 80%. Sedan tillsätts kostfiber.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara roligt att prova.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Än idag är vi med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Coca cola är världsledande inom Cola. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har varit bäst.

Så gör du blindtest av läsk

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Be dem att blunda. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Säg varumärket.

Det blir roligast om smakerna är lika. Alla får testa utan att se varumärket. Sedan får testpersonerna svara.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Pommac kommer att vara lättast att peka ut. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. bubbelvatten maskin Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir en helkväll.